Mumsig banan- och kokosdessert
Banan, kokos, passionsfrukt. En perfekt blandning av sött och syrligt. Och snabbt går det att fixa den!
1 person
1 skivad banan
1 msk riven kokos
1 passionsfrukt
Blanda och njut!
Havregrynsgröt med kardemumma, bär och frön
Här följer ett recept på en god och nyttig frukost- eller mellanmålsgröt. Fler recept finns i Grötboken utgiven av Frälsningsarmén. I boken finns också lite kuriosa och historia kring gröt.
2 portioner
2 dl fiberhavregryn
1 tsk malen kardemumma
4,5 dl - 5 dl vatten
1 nypa salt
2 msk grovhackade pistaschnötter, hasselnötter och/eller mandel
1 dl färska bär
2 msk pumpafrön, linfrön och/eller solrosfrön
Rosta havregryn och kardemumma på hög värme i en torr kastrull någon minut tills det börjar dofta. Skaka då och då under tiden. Var noga med att du inte rostar havregrynen för länge så att de bränns vid.
Tillsätt vatten och salt. Sänk värmen och koka i 3 minuter. Rör om då och då. Hacka nötterna grovt under tiden. Häll upp gröten i en skål. Toppa med bär medan den fortfarande är rykande het. Strö över nötter och frön. Servera med kall mjölk.

2 portioner
2 dl fiberhavregryn
1 tsk malen kardemumma
4,5 dl - 5 dl vatten
1 nypa salt
2 msk grovhackade pistaschnötter, hasselnötter och/eller mandel
1 dl färska bär
2 msk pumpafrön, linfrön och/eller solrosfrön
Rosta havregryn och kardemumma på hög värme i en torr kastrull någon minut tills det börjar dofta. Skaka då och då under tiden. Var noga med att du inte rostar havregrynen för länge så att de bränns vid.
Tillsätt vatten och salt. Sänk värmen och koka i 3 minuter. Rör om då och då. Hacka nötterna grovt under tiden. Häll upp gröten i en skål. Toppa med bär medan den fortfarande är rykande het. Strö över nötter och frön. Servera med kall mjölk.

Fräsch och fantastiskt god detoxmat
För en tid sedan var det Bokmässa här i Göteborg. Där kunde man fynda massor av olika intressanta böcker och tidningar och samtidigt mingla bland en många kända och okända människor. En trevlig happening helt enkelt för oss som gillar litteratur.
Här är ett par fantastiskt goda recept, baserade på originalrecept från ett av mina fynd från Bokmässan; Ulrika Davidssons bok Detox.
Chèvregratäng med spenat
2 pers
50 gr fryst spenat
2 dl svarta linser
1 msk olivolja
1 msk hackad vitlöksklyfta
1 dl hackad purjolök
lite riven muskotnöt
2 tomater
125 gr chèvreost
2 tsk honung
30 gr valnötter
Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten. Koka linserna enligt anvisningarna. Häll av vattnet. Hetta upp en stekpanna med olivolja i och bryn vitlök och purjolök i någon minut. Tillsätt spenaten och lite riven muskotnöt och stek i ett par minuter.
Smörj en ugnsfast form med olja och lägg linserna på botten. Fördela spenatblandningen över och lägg på skivade tomater. Toppa med chèvreosten. Häll över honung och strö på hackade valnötter. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Kikärtssallad med avokado och pesto
2 pers
1 burk kikärtor
2 avokador
2 dl färsk spenat
2 dl ruccolasallad
1 dl solrosskott
1/2 msk citronsaft
Pesto
1/2 kruka färsk basilika
25 pinjenötter
1/2 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
Skala och skär avokado i tunna klyftor. Fördela salladsbladen på två tallrikar och toppa med avokado. Strö över solrosskott. Pressa citronsaft över.
Gör peston genom att mixa alla ingredienser i en matberedare. Blanda kikärtor och pesto i en skål och lägg en klick på varje tallrik.

Chèvregratäng med kikärtssallad
Här är ett par fantastiskt goda recept, baserade på originalrecept från ett av mina fynd från Bokmässan; Ulrika Davidssons bok Detox.
Chèvregratäng med spenat
2 pers
50 gr fryst spenat
2 dl svarta linser
1 msk olivolja
1 msk hackad vitlöksklyfta
1 dl hackad purjolök
lite riven muskotnöt
2 tomater
125 gr chèvreost
2 tsk honung
30 gr valnötter
Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten. Koka linserna enligt anvisningarna. Häll av vattnet. Hetta upp en stekpanna med olivolja i och bryn vitlök och purjolök i någon minut. Tillsätt spenaten och lite riven muskotnöt och stek i ett par minuter.
Smörj en ugnsfast form med olja och lägg linserna på botten. Fördela spenatblandningen över och lägg på skivade tomater. Toppa med chèvreosten. Häll över honung och strö på hackade valnötter. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Kikärtssallad med avokado och pesto
2 pers
1 burk kikärtor
2 avokador
2 dl färsk spenat
2 dl ruccolasallad
1 dl solrosskott
1/2 msk citronsaft
Pesto
1/2 kruka färsk basilika
25 pinjenötter
1/2 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
Skala och skär avokado i tunna klyftor. Fördela salladsbladen på två tallrikar och toppa med avokado. Strö över solrosskott. Pressa citronsaft över.
Gör peston genom att mixa alla ingredienser i en matberedare. Blanda kikärtor och pesto i en skål och lägg en klick på varje tallrik.

Chèvregratäng med kikärtssallad