Havregrynsgröt med kardemumma, bär och frön
Här följer ett recept på en god och nyttig frukost- eller mellanmålsgröt. Fler recept finns i Grötboken utgiven av Frälsningsarmén. I boken finns också lite kuriosa och historia kring gröt.
2 portioner
2 dl fiberhavregryn
1 tsk malen kardemumma
4,5 dl - 5 dl vatten
1 nypa salt
2 msk grovhackade pistaschnötter, hasselnötter och/eller mandel
1 dl färska bär
2 msk pumpafrön, linfrön och/eller solrosfrön
Rosta havregryn och kardemumma på hög värme i en torr kastrull någon minut tills det börjar dofta. Skaka då och då under tiden. Var noga med att du inte rostar havregrynen för länge så att de bränns vid.
Tillsätt vatten och salt. Sänk värmen och koka i 3 minuter. Rör om då och då. Hacka nötterna grovt under tiden. Häll upp gröten i en skål. Toppa med bär medan den fortfarande är rykande het. Strö över nötter och frön. Servera med kall mjölk.

2 portioner
2 dl fiberhavregryn
1 tsk malen kardemumma
4,5 dl - 5 dl vatten
1 nypa salt
2 msk grovhackade pistaschnötter, hasselnötter och/eller mandel
1 dl färska bär
2 msk pumpafrön, linfrön och/eller solrosfrön
Rosta havregryn och kardemumma på hög värme i en torr kastrull någon minut tills det börjar dofta. Skaka då och då under tiden. Var noga med att du inte rostar havregrynen för länge så att de bränns vid.
Tillsätt vatten och salt. Sänk värmen och koka i 3 minuter. Rör om då och då. Hacka nötterna grovt under tiden. Häll upp gröten i en skål. Toppa med bär medan den fortfarande är rykande het. Strö över nötter och frön. Servera med kall mjölk.

Kommentarer
Trackback