Fisk- och skaldjursmiddag med oliver och citron

Ibland lyxar jag och min sambo till det mitt i veckan. Dricker vin och lagar något gott. Bara för att det är så kul och njutningsfullt! Sen är det toppen för relationen dessutom. :-)

Nu i sommartider tycker jag att det är extra gott med lätta, men smakrika fisk- och skaldjursrätter. Om jag orkar lagar jag själv allt från grunden. Eller så tar jag en sväng förbi Saluhallen och köper hem några av deras supergoda delikatesser. I veckan blev det en blandning av de två. Till förrätt syrliga kronärtskockor fyllda med färskost och skaldjursspäckad bläckfisk. Och till varmrätt ugnsbakad lax med olivdressing och kokt potatis. 


Kronärtskocka fyllda med färskost och skaldjursspäckad bläckfisk

Kronärtskocka med färskost


Ugnsbakad lax med olivdressing och kokt potatis
4 port 

2 msk olivolja
4 laxfiléer
saften av 1/2 citron
salt

Olivdressing
1 handfull färsk basilika
2 msk färsk klippt gräslök
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk senap
1/2 tsk strösocker
saften av 1/2 citron
2 dl olivolja
skalet av 1/2 citron, finhackat
10 urkärnade oliver, finhackade

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa örter, vitlök, senap, socker, citronsaft och olja. Häll över i en liten kastrull, tillsätt det hackade citronskalet och oliverna och värm på låg värme. 

Hetta under tiden upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Lägg i laxfiléerna med skinnsidan nedåt och stek dem i 3 minuter eller tills skinnet är guldgult och frasigt. Lägg över fisken i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt, pressa citron över och strö över lite salt. 

Ugnsstek fisken i 5 minuter eller tills fisken är precis genomstekt. Servera dem genast med dressingen. 


Receptet är hämtat ur mitt senaste kokboksförvärv "Laga ekologiskt året runt" av Liz Franklin, som jag fick av min goda vän Maria. Tack!




Ugnsbakad lax med olivdressing och kokt potatis


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0