Trerätters tjejmiddag och lördagsmys
I lördags var det dags för tjejmiddag igen. Ett kanontrevligt sätt att träffa sina vänner på och ytterligare ett bra tillfälle för mig att prova nya spännande kombinationer av mat och dryck! Vad sägs till exempel om mango- och chihisalsa med mexikanskt öl eller ugnsbakad fläskfilé med portvins- och ingefärssås tillsammans med ett kryddigt shirazvin från Australien? För att inte glömma desserten... en hemmagjord mjölkchokladglass med hallonjelly.
Mango- och chilisalsa
4 port
1 mango
1 röd pepparfrukt, urkärnad och tärnad
2 salladslökar, tunt skivade
1 1/2 msk limejuice
2 msk olivolja
1/2 tsk mynta, finhackad
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt
Blanda allting. Låt stå 1 timme.
Servera till: Nachos och mexikanskt öl, till exempel Corona.

Ugnsbakad fläskfilé med portvins- och ingefärssås
4 port
ca 600 gr fläskfilé
2 msk oyster sauce
1 msk sambal oelek
1 msk sesamfrö
1 msk smör
2 krm grovmalen svartpeppar
Sås
2 dl rött portvin
2 stjärnanis
2 scharlottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 krm ingefära
1 tärning köttbuljong
2 dl vatten
2 msk rödvinskoncentrat
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 tsk maizena majsstärkelse
Fläskfilén
Värm ugnen till 175 grader. Blanda oyster sauce, sambal oelek och sesamfrö. Bryn fläskfilén i smör runt om. Pensla köttet med såsblandningen. Strö över svartpeppar. Stek filén i ugn i 20 minuter tills innertemperaturen är 65 grader. Testa och stick i fläskfilén, köttsaften ska vara klar. Låt vila 5 minuter innan serveringen.
Sås
Reducera (dvs koka ihop) portvinet tillsammans med stjärnanis, scharlottenlök, vitlök och ingefära till ca häften. Tillsätt buljongtärningen utrörd i vattnet och vinkoncentratet. Låt sjuda i ca 15 minuter. Sila såsen, salta och peppra. Red av med maizena utrört i lite vatten.
Servera rätten med exempelvis ugnsbakade potatisskivor. Garnera med färsk koriander (som med sin friska smak lyfter rätten ännu ett snäpp).
Servera till: Ett kryddigt rödvin, te x kalifornisk Zinfadel eller australisk Shiraz.

Mjölkchokladglass med hallonjelly och sesamkrokantchips
4 port
Krokant
1/2 dl socker
1 msk sesamfrö
1 tsk smör
Glass
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk honung
1 1/2 dl råsocker
5 stora äggulor
100 gr mjölkchoklad, gärna av en finare sort te x Amedei eller Eguale
2 dl matlagningsyoghurt
Jelly
3 blad gelatin, blötlagda i kallt vatten
250 gr hallon
3 dl vatten
1/4 dl färskpressad citronsaft
1/4 dl socker
Krokant
Smält sockret gyllenbrunt i en liten kastrull. Rör ner sesamfrö och smör. Häll smeten på ett bakplåtspapper. Lägg ett papper över och kavla tunt så fort som möjligt. Skär ut trianglar innan massan har stelnat.
Glass
Koka upp mjölk, honung och 3/4 dl råsocker. Slå det över de lätt uppvispade äggulorna och resten av råsockret. Sjud blandningen under omrörning tills den har nått 85 grader. Häll 1/4 av den heta äggsmeten över chokladen så att den smälter. Tillsätt resten av äggsmeten och häll direkt i en väl kyld bunke. Rör om då och då, låt svalna. Vänd ner yoghurten och kör smeten i glassmaskin eller ställ smeten i frysen och rör med elvisp varje halvtimme.
Jelly
Koka ihop hallon, vatten, citronsaft och socker i en kastrull. Rör ner gelatinet i den heta saften. Rör om och häll upp blandningen i portionsformar à 1 dl. Låt svalna och därefter stelna i kylen, ca 4 timmar.
Servera glassen tillsammans med jellyn i sin portionsform samt sesamkrokantchipset som dekoration.

Denna rätt blev väldigt populär bland gästerna, allrahelst den krispiga och söta krokanten och den lite annorlunda chokladglassen smaksatt med råsocker. Mums!
Mango- och chilisalsa
4 port
1 mango
1 röd pepparfrukt, urkärnad och tärnad
2 salladslökar, tunt skivade
1 1/2 msk limejuice
2 msk olivolja
1/2 tsk mynta, finhackad
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt
Blanda allting. Låt stå 1 timme.
Servera till: Nachos och mexikanskt öl, till exempel Corona.

Ugnsbakad fläskfilé med portvins- och ingefärssås
4 port
ca 600 gr fläskfilé
2 msk oyster sauce
1 msk sambal oelek
1 msk sesamfrö
1 msk smör
2 krm grovmalen svartpeppar
Sås
2 dl rött portvin
2 stjärnanis
2 scharlottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 krm ingefära
1 tärning köttbuljong
2 dl vatten
2 msk rödvinskoncentrat
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 tsk maizena majsstärkelse
Fläskfilén
Värm ugnen till 175 grader. Blanda oyster sauce, sambal oelek och sesamfrö. Bryn fläskfilén i smör runt om. Pensla köttet med såsblandningen. Strö över svartpeppar. Stek filén i ugn i 20 minuter tills innertemperaturen är 65 grader. Testa och stick i fläskfilén, köttsaften ska vara klar. Låt vila 5 minuter innan serveringen.
Sås
Reducera (dvs koka ihop) portvinet tillsammans med stjärnanis, scharlottenlök, vitlök och ingefära till ca häften. Tillsätt buljongtärningen utrörd i vattnet och vinkoncentratet. Låt sjuda i ca 15 minuter. Sila såsen, salta och peppra. Red av med maizena utrört i lite vatten.
Servera rätten med exempelvis ugnsbakade potatisskivor. Garnera med färsk koriander (som med sin friska smak lyfter rätten ännu ett snäpp).
Servera till: Ett kryddigt rödvin, te x kalifornisk Zinfadel eller australisk Shiraz.

Mjölkchokladglass med hallonjelly och sesamkrokantchips
4 port
Krokant
1/2 dl socker
1 msk sesamfrö
1 tsk smör
Glass
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk honung
1 1/2 dl råsocker
5 stora äggulor
100 gr mjölkchoklad, gärna av en finare sort te x Amedei eller Eguale
2 dl matlagningsyoghurt
Jelly
3 blad gelatin, blötlagda i kallt vatten
250 gr hallon
3 dl vatten
1/4 dl färskpressad citronsaft
1/4 dl socker
Krokant
Smält sockret gyllenbrunt i en liten kastrull. Rör ner sesamfrö och smör. Häll smeten på ett bakplåtspapper. Lägg ett papper över och kavla tunt så fort som möjligt. Skär ut trianglar innan massan har stelnat.
Glass
Koka upp mjölk, honung och 3/4 dl råsocker. Slå det över de lätt uppvispade äggulorna och resten av råsockret. Sjud blandningen under omrörning tills den har nått 85 grader. Häll 1/4 av den heta äggsmeten över chokladen så att den smälter. Tillsätt resten av äggsmeten och häll direkt i en väl kyld bunke. Rör om då och då, låt svalna. Vänd ner yoghurten och kör smeten i glassmaskin eller ställ smeten i frysen och rör med elvisp varje halvtimme.
Jelly
Koka ihop hallon, vatten, citronsaft och socker i en kastrull. Rör ner gelatinet i den heta saften. Rör om och häll upp blandningen i portionsformar à 1 dl. Låt svalna och därefter stelna i kylen, ca 4 timmar.
Servera glassen tillsammans med jellyn i sin portionsform samt sesamkrokantchipset som dekoration.

Denna rätt blev väldigt populär bland gästerna, allrahelst den krispiga och söta krokanten och den lite annorlunda chokladglassen smaksatt med råsocker. Mums!
Kommentarer
Trackback