Trerätters tjejmiddag och lördagsmys

I lördags var det dags för tjejmiddag igen. Ett kanontrevligt sätt att träffa sina vänner på och ytterligare ett bra tillfälle för mig att prova nya spännande kombinationer av mat och dryck! Vad sägs till exempel om mango- och chihisalsa med mexikanskt öl eller ugnsbakad fläskfilé med portvins- och ingefärssås tillsammans med ett kryddigt shirazvin från Australien? För att inte glömma desserten... en hemmagjord mjölkchokladglass med hallonjelly.

Mango- och chilisalsa
4 port

1 mango
1 röd pepparfrukt, urkärnad och tärnad
2 salladslökar, tunt skivade
1 1/2 msk limejuice
2 msk olivolja
1/2 tsk mynta, finhackad
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt

Blanda allting. Låt stå 1 timme.

Servera till: Nachos och mexikanskt öl, till exempel Corona.

Mango- och chilisalsa med majschips


Ugnsbakad fläskfilé med portvins- och ingefärssås
4 port

ca 600 gr fläskfilé
2 msk oyster sauce
1 msk sambal oelek
1 msk sesamfrö
1 msk smör
2 krm grovmalen svartpeppar

Sås
2 dl rött portvin
2 stjärnanis
2 scharlottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 krm ingefära
1 tärning köttbuljong
2 dl vatten
2 msk rödvinskoncentrat
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 tsk maizena majsstärkelse

Fläskfilén
Värm ugnen till 175 grader. Blanda oyster sauce, sambal oelek och sesamfrö. Bryn fläskfilén i smör runt om. Pensla köttet med såsblandningen. Strö över svartpeppar. Stek filén i ugn i 20 minuter tills innertemperaturen är 65 grader. Testa och stick i fläskfilén, köttsaften ska vara klar. Låt vila 5 minuter innan serveringen.

Sås
Reducera (dvs koka ihop) portvinet tillsammans med stjärnanis, scharlottenlök, vitlök och ingefära till ca häften. Tillsätt buljongtärningen utrörd i vattnet och vinkoncentratet. Låt sjuda i ca 15 minuter. Sila såsen, salta och peppra. Red av med maizena utrört i lite vatten.

Servera rätten med exempelvis ugnsbakade potatisskivor. Garnera med färsk koriander (som med sin friska smak lyfter rätten ännu ett snäpp).

Servera till: Ett kryddigt rödvin, te x kalifornisk Zinfadel eller australisk Shiraz.

Ugnsbakad fläskfilé med portvins- och ingefärssås


Mjölkchokladglass med hallonjelly och sesamkrokantchips
4 port

Krokant
1/2 dl socker
1 msk sesamfrö
1 tsk smör

Glass
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk honung
1 1/2 dl råsocker
5 stora äggulor
100 gr mjölkchoklad, gärna av en finare sort te x Amedei eller Eguale
2 dl matlagningsyoghurt

Jelly
3 blad gelatin, blötlagda i kallt vatten
250 gr hallon
3 dl vatten
1/4 dl färskpressad citronsaft
1/4 dl socker

Krokant
Smält sockret gyllenbrunt i en liten kastrull. Rör ner sesamfrö och smör. Häll smeten på ett bakplåtspapper. Lägg ett papper över och kavla tunt så fort som möjligt. Skär ut trianglar innan massan har stelnat.

Glass
Koka upp mjölk, honung och 3/4 dl råsocker. Slå det över de lätt uppvispade äggulorna och resten av råsockret. Sjud blandningen under omrörning tills den har nått 85 grader. Häll 1/4 av den heta äggsmeten över chokladen så att den smälter. Tillsätt resten av äggsmeten och häll direkt i en väl kyld bunke. Rör om då och då, låt svalna. Vänd ner yoghurten och kör smeten i glassmaskin eller ställ smeten i frysen och rör med elvisp varje halvtimme.

Jelly
Koka ihop hallon, vatten, citronsaft och socker i en kastrull. Rör ner gelatinet i den heta saften. Rör om och häll upp blandningen i portionsformar à 1 dl. Låt svalna och därefter stelna i kylen, ca 4 timmar.

Servera glassen tillsammans med jellyn i sin portionsform samt sesamkrokantchipset som dekoration.

image6


Denna rätt blev väldigt populär bland gästerna, allrahelst den krispiga och söta krokanten och den lite annorlunda chokladglassen smaksatt med råsocker. Mums!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0