Mitt favoritcafé - en orgie i moussebakelser, tekannor och latte
Jag måste bara berätta om café G Chocolat på Grönsakstorget i Göteborg. Cafét är mitt favorithak, alla kategorier. Fast hak är väl kanske fel ord. Konditoriet är helt inrett i vitt och har en härlig romantisk känsla som för tankarna till prinsessor eller anrika slott. I lite modernare tappning. Men trots vacker och stilren inredning så är det inte detta som gör att jag gillar cafét så mycket. Nej, för mig är det utbudet som är hela grejen. Nästan. Och här finns grejer i alla former. Moussbakelser, chokladpraliner, bullar och kakor, telistor och kaffemenyer. Vill du sitta och mysa och prata en längre stund kan du beställa en hel te- eller kaffekanna. Helt i min smak. Nu kanske du tror att detta är ett gigantiskt ställe med enorma diskar med godsaker. Så är dock inte fallet. Det bara känns så för mig eftersom de har i princip allt som jag tycker om. Inget mainstreem tråkhak med dammsugare, cocosbollar och påste alltså. :-)
Mitt bästa cafétips just nu: G Chocolat!
Läs mer på: www.gchocolat.se
Mitt bästa cafétips just nu: G Chocolat!
Läs mer på: www.gchocolat.se
Trerätters tjejmiddag och lördagsmys
I lördags var det dags för tjejmiddag igen. Ett kanontrevligt sätt att träffa sina vänner på och ytterligare ett bra tillfälle för mig att prova nya spännande kombinationer av mat och dryck! Vad sägs till exempel om mango- och chihisalsa med mexikanskt öl eller ugnsbakad fläskfilé med portvins- och ingefärssås tillsammans med ett kryddigt shirazvin från Australien? För att inte glömma desserten... en hemmagjord mjölkchokladglass med hallonjelly.
Mango- och chilisalsa
4 port
1 mango
1 röd pepparfrukt, urkärnad och tärnad
2 salladslökar, tunt skivade
1 1/2 msk limejuice
2 msk olivolja
1/2 tsk mynta, finhackad
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt
Blanda allting. Låt stå 1 timme.
Servera till: Nachos och mexikanskt öl, till exempel Corona.

Ugnsbakad fläskfilé med portvins- och ingefärssås
4 port
ca 600 gr fläskfilé
2 msk oyster sauce
1 msk sambal oelek
1 msk sesamfrö
1 msk smör
2 krm grovmalen svartpeppar
Sås
2 dl rött portvin
2 stjärnanis
2 scharlottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 krm ingefära
1 tärning köttbuljong
2 dl vatten
2 msk rödvinskoncentrat
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 tsk maizena majsstärkelse
Fläskfilén
Värm ugnen till 175 grader. Blanda oyster sauce, sambal oelek och sesamfrö. Bryn fläskfilén i smör runt om. Pensla köttet med såsblandningen. Strö över svartpeppar. Stek filén i ugn i 20 minuter tills innertemperaturen är 65 grader. Testa och stick i fläskfilén, köttsaften ska vara klar. Låt vila 5 minuter innan serveringen.
Sås
Reducera (dvs koka ihop) portvinet tillsammans med stjärnanis, scharlottenlök, vitlök och ingefära till ca häften. Tillsätt buljongtärningen utrörd i vattnet och vinkoncentratet. Låt sjuda i ca 15 minuter. Sila såsen, salta och peppra. Red av med maizena utrört i lite vatten.
Servera rätten med exempelvis ugnsbakade potatisskivor. Garnera med färsk koriander (som med sin friska smak lyfter rätten ännu ett snäpp).
Servera till: Ett kryddigt rödvin, te x kalifornisk Zinfadel eller australisk Shiraz.

Mjölkchokladglass med hallonjelly och sesamkrokantchips
4 port
Krokant
1/2 dl socker
1 msk sesamfrö
1 tsk smör
Glass
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk honung
1 1/2 dl råsocker
5 stora äggulor
100 gr mjölkchoklad, gärna av en finare sort te x Amedei eller Eguale
2 dl matlagningsyoghurt
Jelly
3 blad gelatin, blötlagda i kallt vatten
250 gr hallon
3 dl vatten
1/4 dl färskpressad citronsaft
1/4 dl socker
Krokant
Smält sockret gyllenbrunt i en liten kastrull. Rör ner sesamfrö och smör. Häll smeten på ett bakplåtspapper. Lägg ett papper över och kavla tunt så fort som möjligt. Skär ut trianglar innan massan har stelnat.
Glass
Koka upp mjölk, honung och 3/4 dl råsocker. Slå det över de lätt uppvispade äggulorna och resten av råsockret. Sjud blandningen under omrörning tills den har nått 85 grader. Häll 1/4 av den heta äggsmeten över chokladen så att den smälter. Tillsätt resten av äggsmeten och häll direkt i en väl kyld bunke. Rör om då och då, låt svalna. Vänd ner yoghurten och kör smeten i glassmaskin eller ställ smeten i frysen och rör med elvisp varje halvtimme.
Jelly
Koka ihop hallon, vatten, citronsaft och socker i en kastrull. Rör ner gelatinet i den heta saften. Rör om och häll upp blandningen i portionsformar à 1 dl. Låt svalna och därefter stelna i kylen, ca 4 timmar.
Servera glassen tillsammans med jellyn i sin portionsform samt sesamkrokantchipset som dekoration.

Denna rätt blev väldigt populär bland gästerna, allrahelst den krispiga och söta krokanten och den lite annorlunda chokladglassen smaksatt med råsocker. Mums!
Mango- och chilisalsa
4 port
1 mango
1 röd pepparfrukt, urkärnad och tärnad
2 salladslökar, tunt skivade
1 1/2 msk limejuice
2 msk olivolja
1/2 tsk mynta, finhackad
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt
Blanda allting. Låt stå 1 timme.
Servera till: Nachos och mexikanskt öl, till exempel Corona.

Ugnsbakad fläskfilé med portvins- och ingefärssås
4 port
ca 600 gr fläskfilé
2 msk oyster sauce
1 msk sambal oelek
1 msk sesamfrö
1 msk smör
2 krm grovmalen svartpeppar
Sås
2 dl rött portvin
2 stjärnanis
2 scharlottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 krm ingefära
1 tärning köttbuljong
2 dl vatten
2 msk rödvinskoncentrat
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 tsk maizena majsstärkelse
Fläskfilén
Värm ugnen till 175 grader. Blanda oyster sauce, sambal oelek och sesamfrö. Bryn fläskfilén i smör runt om. Pensla köttet med såsblandningen. Strö över svartpeppar. Stek filén i ugn i 20 minuter tills innertemperaturen är 65 grader. Testa och stick i fläskfilén, köttsaften ska vara klar. Låt vila 5 minuter innan serveringen.
Sås
Reducera (dvs koka ihop) portvinet tillsammans med stjärnanis, scharlottenlök, vitlök och ingefära till ca häften. Tillsätt buljongtärningen utrörd i vattnet och vinkoncentratet. Låt sjuda i ca 15 minuter. Sila såsen, salta och peppra. Red av med maizena utrört i lite vatten.
Servera rätten med exempelvis ugnsbakade potatisskivor. Garnera med färsk koriander (som med sin friska smak lyfter rätten ännu ett snäpp).
Servera till: Ett kryddigt rödvin, te x kalifornisk Zinfadel eller australisk Shiraz.

Mjölkchokladglass med hallonjelly och sesamkrokantchips
4 port
Krokant
1/2 dl socker
1 msk sesamfrö
1 tsk smör
Glass
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk honung
1 1/2 dl råsocker
5 stora äggulor
100 gr mjölkchoklad, gärna av en finare sort te x Amedei eller Eguale
2 dl matlagningsyoghurt
Jelly
3 blad gelatin, blötlagda i kallt vatten
250 gr hallon
3 dl vatten
1/4 dl färskpressad citronsaft
1/4 dl socker
Krokant
Smält sockret gyllenbrunt i en liten kastrull. Rör ner sesamfrö och smör. Häll smeten på ett bakplåtspapper. Lägg ett papper över och kavla tunt så fort som möjligt. Skär ut trianglar innan massan har stelnat.
Glass
Koka upp mjölk, honung och 3/4 dl råsocker. Slå det över de lätt uppvispade äggulorna och resten av råsockret. Sjud blandningen under omrörning tills den har nått 85 grader. Häll 1/4 av den heta äggsmeten över chokladen så att den smälter. Tillsätt resten av äggsmeten och häll direkt i en väl kyld bunke. Rör om då och då, låt svalna. Vänd ner yoghurten och kör smeten i glassmaskin eller ställ smeten i frysen och rör med elvisp varje halvtimme.
Jelly
Koka ihop hallon, vatten, citronsaft och socker i en kastrull. Rör ner gelatinet i den heta saften. Rör om och häll upp blandningen i portionsformar à 1 dl. Låt svalna och därefter stelna i kylen, ca 4 timmar.
Servera glassen tillsammans med jellyn i sin portionsform samt sesamkrokantchipset som dekoration.

Denna rätt blev väldigt populär bland gästerna, allrahelst den krispiga och söta krokanten och den lite annorlunda chokladglassen smaksatt med råsocker. Mums!
Lördagslunch på sucré et salé
Äntligen har jag och sambon besökt det mysiga pannkaksstället Sucré et Salé i Göteborg. Mums säger jag bara.
:-) Massor av goda pannkakor med spännande tillbehör. Själva valde vi en med getost, tomat, ruccola, pinjenötter och honung och en med rökt lax, creme fraiche, stenbitsrom och rödlök. Bättre kan det nästan inte bli. Ett extra plus också för den mysiga gammaldags inredningen.
Till pannkakorna finns också en del spännande drycker att välja emellan, frukt och bärmuster av olika slag samt faktiskt även den speciella drycken shandy, som jag inte har druckit på många år. Tyvärr finns inga alkoholhaltiga drycker så söker du efter det får du mingla vidare till ett ölhak i solen efteråt.
Sucré et Salé rekommenderas!
:-) Massor av goda pannkakor med spännande tillbehör. Själva valde vi en med getost, tomat, ruccola, pinjenötter och honung och en med rökt lax, creme fraiche, stenbitsrom och rödlök. Bättre kan det nästan inte bli. Ett extra plus också för den mysiga gammaldags inredningen.
Till pannkakorna finns också en del spännande drycker att välja emellan, frukt och bärmuster av olika slag samt faktiskt även den speciella drycken shandy, som jag inte har druckit på många år. Tyvärr finns inga alkoholhaltiga drycker så söker du efter det får du mingla vidare till ett ölhak i solen efteråt.
Sucré et Salé rekommenderas!