Stekt kyckling med palsternacksmix och kanel och lingonsås

Detta är en rätt som jag varmt kan rekommendera en regnig höstdag som denna. Den stekta kyckligen passar perfekt till den lena rotsaksmixen toppat med en smakrik sötsyrlig lingonsås. Servera gärna med klyftpotatis och stekta kantareller.
För 4 personer
Lingonsås
1 1/2 hönsbuljongtärning
2 1/2 dl vatten
lite soya
4 msk lingonsylt
1-2 msk socker
2-3 msk rött vin
2-3 krm kanel
Palsternacksmix:
2 palsternackor - kokta och passerade
1/2-1 dl grädde
saften från 1 lime
Kyckling:
4 kycklingfiléer
1 kvist timjan
smör
Gör så här Lingonsås: Lös upp 1 buljongtärning i 2 dl vatten. Tillsätt lingonsylt, soya, kanel, socker och lite salt. Låt det koka ihop och reduceras till ca 2/3. Det ska vara en tjock och smakrik sås. Smaka av med vin och ev mer kanel och/eller salt. Ev sky från kycklingen tillsätts sist. Palsternacksmix: Lägg de passerade palsternackorna i en kastrull. Tillsätt grädden, 1/2 buljongtärning, 2 msk vatten och låt koka upp under omrörning. Sjud på svag värme och smaka av med limesaft, salt och peppar. Kycklingen: Gör en ficka i sidan på kycklingfiléerna och stoppa in en röra på smör, salt och färsk timjan. Salta och peppra även på utsidan. Stek i smör på först ganska hög värme, för fin färg, sänk sedan värmen och stek färdigt tills köttsaften är klar. Blir det sky över slås den i lingonreduceringen. Ett vitt fylligt & smakrikt vin eller ett rött fruktigt & smakrikt vin allra bäst att dricka till denna rätt. Källa: www.systembolaget.se | |
![]() |
Kommentarer
Trackback