Stekt kyckling med palsternacksmix och kanel och lingonsås



Detta är en rätt som jag varmt kan rekommendera en regnig höstdag som denna. Den stekta kyckligen passar perfekt till den lena rotsaksmixen toppat med en smakrik sötsyrlig lingonsås. Servera gärna med klyftpotatis och stekta kantareller.
För 4 personer

Lingonsås
1 1/2 hönsbuljongtärning
2 1/2 dl vatten
lite soya
4 msk lingonsylt
1-2 msk socker
2-3 msk rött vin
2-3 krm kanel

Palsternacksmix:
2 palsternackor - kokta och passerade
1/2-1 dl grädde
saften från 1 lime

Kyckling:
4 kycklingfiléer
1 kvist timjan
smör

Gör så här
Lingonsås:
Lös upp 1 buljongtärning i 2 dl vatten. Tillsätt lingonsylt, soya, kanel, socker
och lite salt. Låt det koka ihop och reduceras till ca 2/3. Det ska vara en tjock
och smakrik sås. Smaka av med vin och ev mer kanel och/eller salt. Ev sky
från kycklingen tillsätts sist.

Palsternacksmix:
Lägg de passerade palsternackorna i en kastrull. Tillsätt grädden, 1/2
buljongtärning, 2 msk vatten och låt koka upp under omrörning. Sjud på
svag värme och smaka av med limesaft, salt och peppar.

Kycklingen:
Gör en ficka i sidan på kycklingfiléerna och stoppa in en röra på smör,
salt och färsk timjan. Salta och peppra även på utsidan. Stek i smör på
först ganska hög värme, för fin färg, sänk sedan värmen och stek färdigt
tills köttsaften är klar. Blir det sky över slås den i
lingonreduceringen.

Ett vitt fylligt & smakrikt vin eller ett rött fruktigt & smakrikt vin allra bäst att
dricka till denna rätt.
Källa: www.systembolaget.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0