Da Matteo - en fläkt av Italien
En oas mitt i city. En fläkt av Italien och färskrostat kaffe som inte går av för hackor. Sommarens klara favorit i cafédjungeln är Da Matteo Torrefazione som ligger i korsningen Vallgatan/Magasinsgatan här i Göteborg.
Hur jag har kunnat missa denna pärla är för mig ett under. I sommar har stället funnits i ett år. De är vad jag förstår det enda caféet i Göteborg som rostar sitt eget kaffe så vill du ha en smakrik, nyrostad kopp så är det hit du ska gå. I höst kommer de även att fortsätta med sina kaffeprovningar och kaffekurser, något för den som är intresserad av den ädla drycken att ta en titt på. För mig är det ett måste. Om jag nu hinner vill säga. Det finns så mycket att upptäcka och prova här i livet! Tiden räcker inte till. Men nu har jag i alla fall upptäckt denna lilla oas med sitt gudomliga kaffe. Den karamellen suger jag gärna på ett tag till...

Vem kan motstå detta?
Vill du veta mer? Kolla in: www.damatteo.se
Stekt kyckling med palsternacksmix och kanel och lingonsås

Detta är en rätt som jag varmt kan rekommendera en regnig höstdag som denna. Den stekta kyckligen passar perfekt till den lena rotsaksmixen toppat med en smakrik sötsyrlig lingonsås. Servera gärna med klyftpotatis och stekta kantareller.
För 4 personer
Lingonsås
1 1/2 hönsbuljongtärning
2 1/2 dl vatten
lite soya
4 msk lingonsylt
1-2 msk socker
2-3 msk rött vin
2-3 krm kanel
Palsternacksmix:
2 palsternackor - kokta och passerade
1/2-1 dl grädde
saften från 1 lime
Kyckling:
4 kycklingfiléer
1 kvist timjan
smör
Gör så här Lingonsås: Lös upp 1 buljongtärning i 2 dl vatten. Tillsätt lingonsylt, soya, kanel, socker och lite salt. Låt det koka ihop och reduceras till ca 2/3. Det ska vara en tjock och smakrik sås. Smaka av med vin och ev mer kanel och/eller salt. Ev sky från kycklingen tillsätts sist. Palsternacksmix: Lägg de passerade palsternackorna i en kastrull. Tillsätt grädden, 1/2 buljongtärning, 2 msk vatten och låt koka upp under omrörning. Sjud på svag värme och smaka av med limesaft, salt och peppar. Kycklingen: Gör en ficka i sidan på kycklingfiléerna och stoppa in en röra på smör, salt och färsk timjan. Salta och peppra även på utsidan. Stek i smör på först ganska hög värme, för fin färg, sänk sedan värmen och stek färdigt tills köttsaften är klar. Blir det sky över slås den i lingonreduceringen. Ett vitt fylligt & smakrikt vin eller ett rött fruktigt & smakrikt vin allra bäst att dricka till denna rätt. Källa: www.systembolaget.se | |
![]() |
Eko choklad
Har du ännu inte besökt Ekostore i Göteborg? Då föreslår jag ett besök i det närmaste. Där finns allt från grönsaker, bröd, kaffe och te till kött, ost och choklad. Allt ekologiskt. Min senaste upptäckt är en ljus chokladkaka gjord på getmjölk. Mums!
Kolla in hemsidan på: http://www.ekostore.se